4-dages vandretur på Sveriges kyst-til-kyst stien

I påsken tog vi et smut til Sverige på det, vi synes er den smukkeste del af Kyst til kyst-stien (Skåneleden nr. 1). Vi har før oplevet, at nogle af etaperne på Kyst til kyst-stien i høj grad går på traktorspor og grusstier, og vi er nu engang bare gladere for de små, snørklede skovstier. Denne tur, som udgør etape 3A-7, skuffer bestemt ikke! Her er utallige dybe søer, tæt skov og krogede stier for alle pengene.

Kyst til kyst-stien strækker sig i alt 370 km tværs over Skåne, men da man passerer flere mindre byer, hvorfra der går bus eller tog, er det muligt at dele turen op i mindre bidder. På denne del af turen er der dog et ca. 60 km langt stræk uden mulighed for offentlig transport, og man bør derfor sætte i hvert fald 2-3 dage af.

Længde: 75 km

Start: Olofström

Højdemeter: 1050 m

Slut: Osby

Antal dage: 4

Overnatning: Shelter/telt

Kort over ruten

Er du i tvivl om, hvordan du får kortet over på din telefon? Følg vores guide til at downloade ruter.

Fakta om turen

Hvor lang tid tager turen? Vi gik turen på 6 dage og havde nogle lange dage undervejs. Ruten er meget kuperet, så selvom man ikke går så langt (i gennemsnit 17 km om dagen), går man mange højdemeter, som tager tid. Har man tid til det, vil vi anbefale, at man bruger 7-8 dage, så man har god tid til at suge det smukke landskab til sig.

Startpunkt: Ruten starter i den lille by Olofström. Fra København kan man tage Øresundstoget direkte til Bromölla, og dernæst videre med bus 561 til Olofström. Det tager ca. 3½ time at komme til Olofström fra København.

Kører du i bil, kan du parkere bilen i Olofström og tage bus tilbage fra Osby til Olofström (eller omvendt). For at komme fra Osby til Olofström skal du tage bus 539 til Lönsboda og skifte til bus 562 til Olofström.

Slutpunkt: Vi sluttede i Osby, hvorfra der går Øresundstog direkte til København, som kører en gang i timen og tager knap 2 timer. Hvis du ikke noget imod et skift, kører der også hyppige tog til Malmö, hvorfra du kan skifte tog videre til København.

Tip Download de to apps Skånetrafiken og Blekingetrafiken for nemt se rejseplaner og købe billetter til tog. Du skal bruge begge apps for at købe billetter til turen. For at købe billetter til Olofström skal du bruge Blekingetrafiken, og for at købe billetter fra Osby skal du bruge Skånetrafiken. 

Hvor kan jeg sove? Der er sheltere ved slutningen af alle etaperne, som frit kan benyttes uden booking. Alternativt kan du tage dit telt med og benytte dig af allemandsretten, der betyder, at du må sætte dit telt op hvor som helst, så længe du ikke er i nærheden af beboelse. Tager du dit telt med, kan du derfor helt selv bestemme, hvor du vil sove, og hvordan du vil inddele dagene. Vil du gerne sove i shelter, er det alligevel altid en god ide at tage et telt med, da de kan være optagede.

Hvor finder jeg drikkevand? Der er vand ved alle shelterne, men de fleste steder er det dog nødvendigt at koge vandet inden anvendelse. Kun ved Trollebadet (lige inden shelteren ved Glimåkra) er der drikkevand, som ikke behøver opkog. Sørg derfor for at have nok gas med til at kunne koge vand også. Det er også muligt at tage vand fra søerne eller spørge nogle af de søde mennesker, der bor på en af de mange gårde, man passerer undervejs, om man må fylde vand hos dem.

Kan jeg købe ind undervejs? Der ligger en ICA og en tankstation i Glimåkra, hvor det er muligt at købe ind. Vær dog opmærksom på, at man ikke går gennem Glimåkra på vejen, men skal lægge ca. 4 km oveni på omvejen til byen.

Hvordan finder jeg vej? Ruten er utroligt godt afmærket med orange Skåneleden-skilte og prikker, men det er altid en god ide at have et kort med. Du kan købe et fysisk kort over Kyst til kyst-stien eller købe GPX-filer, så du kan følge ruten på din telefon gennem appen Maps.me for eksempel. Du kan også downloade vores rute på kortet ovenfor.

Der er masser orange mærker, som markerer ruten undervejs og gør det nemt at finde vej.

Dag for dag-beskrivelser

Dag 1: Olofström til Bökestad (13 km, 4 timer)

Efter rejse med tog og bus ankommer man til det beskedne busstoppested i Olofström. Her skal man krydse vejen for at komme hen til skoven og ind på stien. Skoven er fra start helt troldeagtig med mosbeklædte sten og høje nåletræer, som stien snor sig igennem. På denne strækning er der flere nybyggede sheltere, som ikke er angivet på kortet, og som udgør gode pausespots med udsigt over søen. Denne dag er ret kuperet, og efter en stejl opstigning fra bunden af Halen viser sig det fineste udsigtspunkt over søen. Det er et utroligt roligt område uden særlig meget beboelse, hvor man bare kan nyde naturens stilhed.

Turen snoer sig videre og passerer flere søer, og til tider er selve stien også temmelig våd, så vi må off-roade for at komme videre, indtil vi når shelteren Bökestad. Der er to sheltere, men da de begge var optagede, slog vi vores telt op på en lille tange med den smukkeste udsigt over søen. Her er det muligt at tage vand fra en pumpe ved parkeringspladsen et lille stykke væk fra shelterne (vandet skal koges før brug). Parkeringspladsen og pumpen ligger på den anden side af to små broer, og der er skiltet til pumpen på det shelter, der ligger længst væk fra søen.

Den helt fantastiske udsigt fra vores teltspot ved Bökestad.

Dag 2: Bökestad til Vesslarp (25 km, 8 timer)

Med sine 25 km er denne dag den længste og hårdeste, men heldigvis også en af de smukkeste. Fra Bökestad snor stien sig nordpå langs Raslången på små naturstier. Ca. 3 km fra Bökestad er der skiltet til højre ned til Fuglebacken shelter, der også ligger smukt og roligt helt ned til søen. Turen fortsætter nordvest på gennem skov og langs søer, indtil man krydser en flod efter ca. 13 km. Her åbner landskabet sig op til et dejligt græsområde med skøn udsigt over den store Immeln-sø. Her kan man pumpe vand (som skal koges), og fortsætter man lidt videre langs stien ind i skoven, ligger den hyggelig Brotorpet shelter med god udsigt over søen. Her holdt vi en tiltrængt frokostpause, så benene kunne få et hvil inden eftermiddagens strabadser.

Ruten fortsætter nordpå gennem skov, indtil den laver et knæk vestpå ved Nyteböda. Her er der smukke stykker med nåleskov og mosbelagte sten, og stien snor sig op og ned i trollelandskabet. Efter at have krydset en vej når man frem til Vesslarp shelter, hvor der er bålplads, vand (som skal koges) og, hvis du er heldig, også brænde i brændeskuret. Shelteren ligger oppe på en lille høj med en bæk nedenfor, som er utroligt idyllisk, men ganske upraktisk til at slå telt op! Er shelteren optaget, kan du slå dit telt op på den anden side af bækken, hvor der er et par flade stykker. Efter en lang dag er det bare om at smide benene op og få spist noget varm aftensmad.

På vej fra Bökestad på andendagen ad en fin lille skovsti.

Dag 3: Vesslarp til Glimåkra (19 km, 6 timer)

Denne dag er kortere og lettere end dagen forinden, men byder ikke desto mindre på skønne udsigter helt til det sidste. Turen starter vestpå på blandede naturstier og traktorspor, og flere gange åbner landskabet sig op, så man kan se den kuperede skov til alle sider. Snart løber ruten langs Vesslarpssjön, og dette stykke langs søen er vores favorit! Stien er skøn og kringlet, skoven er vild og uberørt, og søen glitrer konstant ved din venstre side. Videre ind i skoven støder man på flere gamle udgravninger til tjærebrænding, som man brugte tilbage i 1700-tallet. Der er også ruiner af gamle huse, som tager en tilbage til fortidens Sverige.

Efter et knæk sydpå og et langt stykke på grusvej, når man til Trollabadet, som er et stort udendørs bad, der bruges i sommermånederne. Da vi var her i april var vi ikke ligefrem friske på sådan et forårsbad – men til gengæld er der en hane med drikkevand udenpå bygningen ved informationen, og det kunne vi bestemt bruge til noget! Efter Trollabadet går ruten opad i ca. 20 min, indtil man når shelteren ved Glimåkra oppe på Trollabackarna. Der er ikke vand ved shelteren, så husk at tage med fra Trollabadet. Til gengæld kan man gå op ad en lille sti ved siden af shelteren og få den fineste udsigt over Skåne. Man kan sagtens sove her og gå videre dagen efter, men da vi allerede var fremme ved shelteren kl. 16, besluttede vi os for at fortsætte og slå teltet op et sted på vejen.

Vores skønne teltplads den tredje aften, hvor vi fik lov at sove på en svensk families grund. Læg mærke til den lille ø med gangbro, som var helt utrolig hyggelig.

Dag 4: Glimåkra til Osby (17 km, 5 timer)

Vi gik videre ad den sidste etape, som er præget af mere beboelse og flere brede stier. Efter et par timers vandring begyndte vi at kigge os omkring efter et sted at slå vores telt oppe. Da der var væsentligt flere huse heromkring, var det ikke helt så let, som vi lige havde troet. På kortet havde vi udset os en lille sø, Eskilstorpasjön, som vi tænkte, vi kunne slå telt op ved, men da vi kom hen til den, viste det sig, at der var bygget huse helt ned til søen. Heldigvis stødte vi på en meget sød svensk familie, der lod os slå telt op på deres grund ned til søen. Det var en meget smuk teltplads (omend underlaget var lidt vådt), og vi var meget taknemmelige for den den søde families gæstfrihed.

Dagen efter fortsatte primært på grusveje gennem skov, men husene står tættere og tættere jo længere man kommer, og langsomt kan vi mærke, at vi er på vej tilbage til civilisationen efter flere dage i dyb skov. Det sidste stykke ind mod går man langs Osbysjön, og man kan se den hyggelige by ligge i horisonten. Et par kilometer før Osby ligger Osby shelter ud til søen (med drikkevand), hvor man kan sidde og suge det sidste af skønne Sverige til sig, inden turen går hjem.

Udsigten over Osby, når man vander ned mod byen på den sidste dag.

Galleri

Leave a Reply