2 dages vandring på Skåneleden 1

Sidste sommer lovede vi hinanden, at vi ville tage på en vandretur med overnatning mindst en gang om måneden. Selvom vi elsker endagsture (og går mange af dem), oplever vi nemlig, at det giver os noget helt særligt at vågne op ude i naturen. Når vi skal vælge tur, falder valget som regel på Sydsverige; for på den anden side af Øresund ligger en guldgrube af smuk natur med dybe skove og skønne vandreruter.

I februar gik turen til en strækning af Skåneleden 1 (også kaldet Kyst til kyst-stien), som boltrer sig 375 km tværs over Skåne. Det tog os ikke mere end 2 timer med tog fra Hovedbanegården at komme frem, og med det kolde vejr havde vi nærmest hele turen for os selv! Selvom Sjælland også byder på smukke skove, er vi begge enige om, at det bare er noget særligt i Sverige; der finder vi en helt særlig følelse af frihed og rum til at være med naturen.

Længde: 32,5 km

Start: Båstad

Højdemeter: 400 m

Slut: Förslöv

Antal dage: 2

Overnatning: Shelter eller telt

Kort over ruten

Route map for Kyst-kyst Feb 2023 by Jon Lindegaard on plotaroute.com

Hvor lang tid tager turen? Vi inddelte ruten i to etaper, som vi gik over to halve dage. Det passede med, at vi kunne tage afsted lørdag formiddag og være hjemme søndag eftermiddag. Hvis du tager tidligt afsted og kommer sent hjem, kan turen også gås på en enkelt dag.

Hvornår er det bedst at gå turen? Turen kan vandres året rundt! I februar havde vi stort set ruten for os selv. Der var meget sne, og vi fik ned til 3 minusgrader om natten, men det var smukt og stille, og vi kunne heldigvis godt holde varmen.

Hvordan kommer jeg til turens startpunkt? Der går direkte øresundstog fra Københavns Hovedbanegård til Båstad, som tager ca. 2 timer.

Hvordan kommer jeg hjem fra turens startpunkt? Der går tog fra Förslöv til Malmö, hvorfra du kan skifte til et tog til København. Hele turen til København tager ikke mere end 3 timer. Begge veje er det desuden muligt at tage over Helsingør med færgen.

Tip På appen Skånetrafiken kan du nemt se rejseplaner og købe togbilletter.

De sidste kilometer mod shelteren begynder solen så småt at gå ned og skaber en smuk farve på himlen.

Hvor kan jeg sove undervejs? Der er både en shelter lidt uden for Båstad, lidt uden for Förslöv og ca. halvvejs på ruten ved Brammarp, hvor vi overnattede. Alle tre shelterpladser ligger flot og er godt udstyrede med bålplads og evt. brænde. Ved shelteren i Båstad og Förslöv er der drikkevand, mens shelteren ved Brammarp ligger lige ved en bæk. Brammarps placering er vildt hyggelig på trods af, at shelteren ligger relativt tæt på motorvejen. Der var endda også en økse at hugge brænde med, og vi var meget imponerede over de fine forhold.

Er du mere til at sove i telt, er der rig mulighed for det, da allemandsretten gælder i Sverige. Det betyder, at du må sætte dit telt op hvor som helst, så længe du ikke er i nærheden af beboelse. Tager du dit telt med, kan du derfor helt selv bestemme, hvor du vil sove. Vi lagde dog mærke til, at skovbunden var noget ujævn de fleste steder på førstedagen, så det kan være, du må lede lidt (og evt. gå et stykke væk fra stien) for at finde en god teltplads.

Stien går både gennem skov og sletter. I februar var der stadig en god del sne!

Hvor finder jeg drikkevand undervejs? Der er drikkevand ved shelteren ved Båstad og Förslöv, og det er muligt at købe drikkevarer på tankstationen, man passerer på førstedagen. Ved Brammarp kan man tage vand fra bækken og koge.

Vær opmærksom på, at du kan risikere, at vandhanerne er lukkede pga. frost om vinteren. Sørg derfor for at fylde godt op med vand på f.eks. tankstationen eller bække (husk at rense det!).

Kan jeg købe ind undervejs? Der ligger en tankstation sammenkoblet med en restaurant ca. 13 km inde på ruten, hvor der er mulighed for at købe lidt ind. Ellers møder man ingen butikker på vejen før Förslöv.

Hvordan finder jeg vej? Ruten er godt afmærket med orange Skåneleden-skilte og prikker. Du kan også købe et fysisk kort over Kyst til kyst-stien eller købe GPX-filer, så du kan følge ruten på din telefon.

På andendagen passerer vi flere gårde med heste, køer og får – og sagde hej til denne fine fyr.

Dag-for-dag beskrivelser

Dag 1: Båstad til Brammarp (18 km, 5 timer)

Båstads togstation ligger et stykke uden for byen, og det første stykke af stien fører ind mod Båstad. Stien er allerede helt fra start afmærket fint med orange skilte, så man nemt kan finde vej. Efter at være nået udkanten af Båstad drejer stien ud af byen og begynder gradvist at gå op ad den højderyg, Båstad ligger nedenfor. Som højdemeterne stiger, bliver byen mindre bag en, og man kan se længere og længere ud over kysten. Oppe på højdedraget går man på landevej mellem gårde, indtil ruten pludselig drejer af og fortsætter ud i et smukt sumpet område med mange bræddebroer. Da vi var der, var der stadig masser af sne, som tegnede det fineste vinterlandskab.

Efter en times tid når man en motorvej og en tankstation, hvor det er er muligt at købe ind til aftenen eller bare snuppe en varm kop kakao. Turen fortsætter et kort stykke langs motorvejen, inden den krydser den brede vej og snor sig ind gennem dyb nåleskov. Efter 3-4 km er der skiltet til shelteren, som ellers ligger godt gemt inde i skoven. Shelterpladsen er utroligt idyllisk og har meget fine forhold! Den ligger lige ved en rislende bæk, har en fin bålplads med brænde og økse, og lidt længere oppe ad stien, hvor man kom fra, er der et toilet og en skraldespand.

Det er en anelse glat på de sneklædte brædder – men sneen skaber det fineste vinterlandskab.

Dag 2: Brammarp til Förslöv (14.5 km, 4 timer)

Denne del af turen går gennem skov det meste af tiden. Hvor dagen forinden havde budt på en del asfalt, var vi positivt overraskede over, hvor meget af dagens rute, der gik på stier. Efter et par timers vandring gennem skov og på grusveje, snor ruten sig ind på en smal sti i en vidunderlig del af skoven med grene hængende over stien, så det føltes som at være helt afgrænset fra verden. Snart åbner skoven sig, og man når et spejderhus, hvor det er muligt at få vand i sommerhalvåret. Herfra kan man se ud over kysten og den lille by Förslöv, som er endepunktet for turen – en meget smuk udsigt. Resten af turen går stødt nedad mod byen, som man passerer igennem for at komme til togstationen. Byen er enormt charmerende med en fin lille kirke og hyggelige huse – en rigtig fin måde at slutte en dejlig tur af på.

Udsigten over Förslöv inden turen går nedad mod byen og toget hjem til Danmark.

Leave a Reply